Nissan Micran polttimon vaihto. Kuinka vaikeaa se voi olla? YouTube-videon mukaan vaihto kestää noin kolme minuuttia, eikä tarvitse edes työkaluja. Tosin ”Tein itse, säästin – räpellyksiä” -Facebook-ryhmän jäsenenä olin varautunut siihen, ettei kaikki välttämättä mene ihan niin kuin suunnittelin. Silti ajan varaaminen autokorjaamosta pelkkää polttimon vaihtoa varten tuntui työläältä ja koska sunnuntaina oli aikaa, niin päätin kokeilla.
Parin tunnin äheltämisen jälkeen oli selvinnyt pari asiaa:
- Lämpötila -20°C muuttaa homman luonnetta huomattavasti, jos kaikki ei onnistu ensimmäisellä yrittämällä.
- YouTube-pätkä on ilmeisesti kuvattu aukisahatun auton avulla; käytännössä koko homma pitää tehdä käsikopelolla, eikä edes peili auta.
- Polttimon saa asennettua myös väärin (älkää kysykö miten).
Suu täynnä konsonantteja lyhyiden käsienlämmittelytaukojen jälkeen uusi polttimo on kuitenkin vaihdettu kahdessa tunnissa. Tässä vaiheessa on tunnustettava itselle, että ajan varaaminen verkossa ammatti-ihmiselle olisi saattanut sittenkin olla ihan hyvä vaihtoehto.
Tarinan opetus: nykymaailmassa on lähes kaikki tieto saatavissa muutamalla klikkauksella, mutta kokemusta ei sillä tavoin valitettavasti saa.
Tämä pätee myös yritys- ja työmaailmassa. Kun tietoa on runsaasti saatavilla, niin periaatteessahan oppimishaluinen henkilö voi hankkia haluamiaan tietoja ja opetella lähes minkä tahansa taidon, jos on aikaa käytettävissä.
Jos on aikaa käytettävissä onkin avainkohta edellisessä kappaleessa. Kun seuraavan kerran mietit kehitys-, muutos- tai hankintaprojektia, niin kannattaa kysyä itseltään muutama kysymys:
- Onko meillä kokemusta ko. asiasta?
- Onko meillä mahdollisuutta hankkia itse tarvittava osaaminen, ja ennen kaikkea onko osaamisella käyttöä sen jälkeen, kun hanke on saatu loppuun?
- Voisiko jollakin muulla olla osaamista (= kokemusta), jota meillä ei ole, ja kannattaisiko keskustella ensi alkuun ulkopuolisen asiantuntijan kanssa?
Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, vaikka osaisikin.
Usein on hyödyllistä vaihtaa ajatuksia jo senkin takia, että oma ajattelu yleensä kiteytyy ja tavoitteet kirkastuvat, kun asiat puhutaan auki. Tavoitteen ja lähtötilanteen määrittely, tarvittavat stepit ja toimenpiteet sekä hankkeen laajuus on helpompi hahmotella niitä työkseen tekevien ihmisten kanssa. Puhun tietysti omasta näkökulmastani myynnin kehittämisestä, mutta samaa analogiaa voi käyttää moniin muihinkin oman ydinosaamisen ulkopuolisiin asioihin.
Ajatusten vaihto voi johtaa hyvin monenlaisiin lopputuloksiin esimerkiksi:
- Ei kannata tehdä lainkaan: no go -päätös on myös vaihtoehto. Pahinta ovat mielestäni ikuisuuksia työpöydällä roikkuvat kehitysprojektit, jotka eivät koskaan lähde liikkeelle.
- Tehdään kokonaan tai osittain itse.
- Tehdään yhteistyössä ulkopuolisen kanssa.
- Löydetään kokonaan uusi tapa lähestyä aihetta.
Jos esimerkiksi myynnin kasvattaminen tai esimiestyön kehittäminen ovat agendallasi, niin keskustelemme mielellämme kanssasi havainnoistamme ja käytännön kokemuksistamme erilaisissa valmennus- ja kehityshankkeissa. Olen varma, että kummankin osapuolen hyödyksi molemmat oman bisneksensä asiantuntijoina voivat oppia toinen toisiltaan.
P.s. En uskonut kerralla, vaan vaihdoin polttimoita muutamankin kerran. Kokemuksen myötä viimeiset kerrat menivät jo varsin mukavasti, mutta tuntipalkkoja en silti laskisi. Enempi taisi mennä harrastamisen puolelle.