On taas se aika vuodesta, jolloin olemme jäämässä ansaitulle tauolle ja jättämään hetkeksi arkiset työkiireet. Mutta tarvitsemmeko me oikeasti lomaa? Mitä aivoissamme ja kehossamme todella tapahtuu, kun rentoudumme auringon lämmössä? Ja ennen kuin suljemme läppärimme pariksi viikoksi, voisiko älykkäämpi tekoälyteknologia auttaa meitä vaihtamaan vapaalle?
Aivomme ovat lihas – muista siis venytellä
Vuonna 1910 William Taft (Yhdysvaltain 27. presidentti) totesi, että ”2-3 kuukauden loma vuodessa on välttämätön, jotta työtä voidaan jatkaa sillä energialla ja tehokkuudella, jota se edellyttää”.
Vaikka useimmilla meistä ei ehkä ole mahdollisuutta pitää neljäsosaa vuodesta vapaata, on jo parilla viikolla dramaattinen vaikutus hyvinvointiin – ja lopulta myös lomien jälkeiseen tuottavuuteen.
Tässä on kolme kuvausta siitä, että loma on muutakin kuin ”ei-toimistolla-olemista”:
- Kognitiivinen joustavuus
Viimeaikaiset tutkimukset, kuten esimerkiksi kattava hollantilainen tutkimus[1] , ovat osoittaneet, että lomat – tauko päivittäisistä rutiineista ja toistoista – ovat erinomainen tapa lisätä merkittävästi kognitiivista joustavuuttamme. Tämä tarkoittaa, että kykymme sopeutua uusiin tilanteisiin ja ajatella useita kokonaisuuksia samanaikaisesti paranee. Vapaapäivien pitäminen voi siis tehdä meistä taitavampia jongleeraamaan tehtäviä ja keksimään luovia ratkaisuja, kun palaamme lomalta töihin.
- Stressin väheneminen
Lomat ovat todistetusti stressin vastalääke. Useista tutkimuksista saadut tiedot osoittavat, että väsymys, ahdistuneisuus, ärtyneisyys ja viha vähenevät mitattavasti loman aikana ja sen jälkeen. Yksilöt raportoivat negatiivisten tunteiden vähenevän merkittävästi loman aikana, mikä sai heidät tuntemaan olonsa rennommaksi ja rauhallisemmaksi. Tämä stressin väheneminen johtaa muuhunkin kuin vain onnellisuuteen – se voi pelastaa hengen. Yhdeksän vuotta kestäneessä tutkimuksessa[2] , johon osallistui 12 000 keski-ikäistä miestä, havaittiin, että ne, jotka olivat jättäneet pidempiä lomia väliin viiden vuoden ajan, saivat 30 prosenttia todennäköisemmin sydänkohtauksen.
- Lisääntynyt aivotoiminta
Matkustaminen uusiin ympäristöihin parantaa niitä aivojen alueita, jotka liittyvät oppimiseen, muistiin, luovuuteen ja kriittiseen ajatteluun. Tämä ei ainoastaan edistä aivosolujen kasvua, vaan auttaa myös estämään masennukseen, dementiaan, Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin liittyvää hermoston rappeutumista. Yksinkertaisesti sanottuna aivojen altistamisella uusille ärsykkeille voi olla syvällisiä pitkän aikavälin hyötyjä. Lisäksi se tekee meistä paljon viihdyttävämpää ja parempaa seuraa myös vapaa-ajalla.
Kuinka viettää lomat tekoälyn tapaan ”oikein”
Kyse on tasapainosta
Maksimoidaksemme lomasta saatavat hyödyt, tulee aktiivisuus ja lepo pitää tasapainossa. Fyysinen aktiivisuus voi edistää aivotoimintaa, kun taas runsas lepo auttaa vähentämään stressiä. Tässä kohtaa tekoäly voi olla ratkaiseva tekijä. Ask Laylan kaltaiset työkalut voivat auttaa meitä suunnittelemaan matkasuunnitelmiamme ehdottamalla sopivaa yhdistelmää aktiviteetteja ja rentoutumista mieltymystemme ja matkatavoitteidemme perusteella.
Hei auringonpaiste!
Auringonpaiste ei ole vain rusketusta. D-vitamiini, joka syntetisoituu auringonvalolle altistumisen kautta, on välttämätöntä lihasten toiminnalle, immuunijärjestelmälle, luiden aineenvaihdunnalle ja mielenterveydelle. Auringossa oleskelu voi parantaa mielialaa ja fyysistä hyvinvointia. Wanderbotin kaltaiset tekoälytyökalut voivat auttaa meitä löytämään parhaat aurinkoiset paikat ja ulkoilma-aktiviteetit matkamme aikana ja varmistaa, että saamme suurimmat hyödyt irti auringonpaisteesta.
Vapaiden aamujen merkitys
Yksi merkittävimmistä eroista työ- ja lomaviikkojen välillä on unen määrä. Emme keskimäärin nuku riittävästi työpäivinä, mikä johtaa univelan kertymiseen (noin kolmannes meistä nukkuu vähemmän kuin suositeltu vähimmäismäärä, 7 tuntia yössä[3] ). Lomien aikana ihmisillä on tapana nukkua enemmän ja kuroa kiinni tätä velkaa, mikä on ratkaisevan tärkeää fysiologisten toimintojen palauttamisen, mielialan parantamisen ja yleisen terveyden lisäämisen kannalta. Tekoälypohjaiset sovellukset, kuten Emma-sovellus, voivat auttaa seuraamaan ja parantamaan unisykliä, ja matka-assistentti, kuten Expedian chatbot, voi auttaa hallitsemaan matka-aikatauluamme tehokkaammin, jolloin meille jää enemmän aikaa levätä ja virkistyä.
Lopuksi
Loman tarkoitus ei ole pelkkä hauskanpito. Loma on tieteellisesti todistettu välttämättömyys henkiselle ja fyysiselle terveydellemme. Kollegoidemme ja pomojemme pitäisi kiittää meitä siitä, että lähdemme lomalle, koska palaamme lomalta fiksumpina, onnellisimpina ja tuottavimpina. Se on silkkaa tiedettä. Kun siis seuraavan kerran suunnittelemme lomaa, kannattaa muistaa, että loman pitäminen ei ole vain ylellisyyttä, vaan välttämätöntä hyvinvointimme kannalta. Tekoälytyökalujen avulla voimme suunnitella täydellisen loman, jossa on mukana aktiviteetteja ja lepoa sopivassa suhteessa – näin sen tuomat hyödyt tulevat olemaan mahdollisimman suuret.
Onnistuneen loman jälkeen on helppoa ja mieluisaa palata takaisin myynnin maailmaan!
Haluatko tutustua muihin tapoihin, joilla tekoäly voi auttaa kiireisiä myynnin ammattilaisia? Olemme koonneet kokoelman tekoälyyn liittyviä vinkkejä ja työkaluja – yhteen ja samaan paikkaan.
Viitteet
1 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0261517714000685