Liike-elämän luonnonvalinnan teoria

Darwinin mukaan saman lajin yksilöistä vahvemmat ja ympäristöönsä sopeutuvammat selviytyvät ja lisääntyvät. Yritysmaailmassa on parhaillaan käynnissä ennennäkemätön pudotuspeli, jossa jokaisen on hyvä tietää, kumpaan em. ryhmistä kuuluu ja jos ei ole ihan varma, on syytä ajatella olevansa jälkimmäisessä porukassa.

Karhun strategiassa kerätään riittävä vararavinto ja painutaan pehkuihin ankaran talven ajaksi odottamaan parempia aikoja.

Ensin tuli shokki ja ajateltiin, että no, siirretään suunniteltuja toimenpiteitä tuonnemmaksi. Eiköhän tämä parissa kuukaudessa ole ohi. Moni asiakas sanoi ja sanoo edelleen, että me nyt mietimme tässä, miten selviämme siihen asti, kun alkaa taas helpottaa. Jotkut ryhtyivät lomautuksiin saman tien ja alasta riippuen se on tietenkin joissakin yrityksissä johdolta täysin ymmärrettävä ja vastuullinen toimenpide. Jotkut sanovat heidän noudattavan karhun strategiaa. Kun on kerätty riittävä vararavinto, painutaan pehkuihin ankaran talven ajaksi odottamaan parempia aikoja. Vararavintoa on silloin syytä olla kupeilla reilusti ja lisäksi täytyy toivoa, että maailma on jotakuinkin samanlainen, kun herää kevätaurinkoon.

Liikkeellä on näet myös susia, jotka eivät mene nukkumaan.

Suden strategiassa keräännytään yhteen ja aletaan saalistaa ryhmänä, sillä muuten ankarasta talvesta ei selvitä hengissä.

Kaikki tunnemme ihmisiä, jotka suhtautuvat muutoksiin ärsyttävän innostuneesti ja ryhtyvät laulamaan ja tanssimaan sateessakin, koska se on kivempaa kuin mököttäminen. Nämä ovat niitä, jotka parhaiten selviytyvät keskitysleireiltä ja alkavat ensimmäisenä heittämään huulta siitä, kun armeijassa alokasaikana pääsee aamuröökille kuudelta illalla. He noudattavat ehkä tietämättäänkin suden strategiaa. Kun ajat käyvät tukalaksi ja pakkaset kiristyvät, sudet kerääntyvät yhteen ja alkavat saalistamaan ryhmänä. Ne keksivät uusia metsästystapoja ja ajavat saalistaan väsymättömästi, koska muuten ne eivät ankarasta talvesta selviä hengissä.

Virtuaalinen myynti ja etävuorovaikutustaidot nousevat nyt arvoonsa

Loppuuko ostaminen nyt, kun korona riehuu ympärillä? Ei. Loppuuko myyminen? Naamatusten kyllä, mutta muuten ei. Loppuuko johtamisen tarve? Ei, mutta face-to-face johtamista pyrkivät vastuulliset välttämään. Nyt nousee arvoonsa kyky myydä ja johtaa virtuaalisesti. Se edellyttää monenlaisia asioita, joista kaikki ymmärtävät tekniikan hallinnan ja etänä toimivat vuorovaikutustaidot. Listalla on paljon muutakin ja nyt jos joskus kannattaa investoida hetki näiden asioiden haltuunottoon.

Lue lisää asiantuntijan vuorovaikutustaidoista ja osallistu virtuaalivalmennuksiin!

Karhun strategian valinneille ei kaameinta ole varmaankaan vararasvan palaminen talven aikana. Joku voi jopa ajatella niinkin julmasti tai pragmaattisesti, että päästiinpäs eroon alisuorittajista tms.

Kaameinta on se, kun herää maailmaan, joka on pysyvästi muuttunut ja jossa ei enää halua ja/tai osaa toimia. Silloin valitsee sen saman tien, minkä elokuvassa “Rita Hayworth – avain pakoon” valitsee vuosikymmenten vankeuden jälkeen vapautuva vanha Brooks, joka ei enää modernissa maailmassa osaa elää.

Apua suden strategiaan

Me Mercurissa myymme ja valmennamme täydellä höyryllä uudessa tilanteessa ja autamme asiakkaitamme pääsemään mukaan samaan suden strategiaan ja voittajaveneeseen. Mikäli haluat sparrata aiheesta tai vaikkapa apua myyjiesi motivointiin, ole yhteydessä!

Pekka Paloheimo
Senior Consultant